Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τιμήθηκε η Μάχη του Λαντζοΐου και η θυσία του Ηλείου οπλαρχηγού Χαραλάμπη Βιλαέτη

Την Κυριακή το απόγευμα, για  7η  συνεχή χρονιά τιμήθηκε η Μάχη του Λαντζοΐου και ο ηρωικός θάνατος του Ηλείου οπλαρχηγού Χαραλάμπη Βιλαέτη (10 Μαΐου 1821) στο χώρο του Μνημείου της Μάχης στο Λαντζόι.
 Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ήρωες της μάχης του Λαντζοΐου και τον οπλαρχηγό του Πύργου Χαράλαμπο Βιλαέτη,  παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων από ολόκληρη την Ηλεία. πραγματοποιήθηκε στον χώρο του μνημείου που έχει στηθεί στην  κοινότητα Λαντζοΐου από τον πρώην Δήμο Ωλένης, με ομιλίες και παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Λαογραφικό όμιλο «Ηλείων Παράδοσις».
 Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των Ηρώων από τους ιερείς π. Νικόλαο Κατσιδήμα και π. Παναγιώτη Κλουκίνα, ενώ εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας.Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Το ιστορικό της Μάχης του Λαντζοϊου
Το Ιστορικό της Μάχης και την σημασία της για την Ιστορία του τόπου μας παρουσίασε στην ομιλία του ο Δάσκαλος και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος. Ο κ. Δημητρόπουλος πρόβαλε τις κύριες στιγμές της ζωής και της δράσης του  Χαράλαμπου Βιλαέτη πριν το 1821 και κατά την έναρξη της Επαναστάσεως, ενώ κορύφωση της συμμετοχής του ήταν η μάχη του Λαντζοΐου, όπου έπεσε ηρωικά με λίγα παλληκάρια δίπλα του. Η ανάμνηση ενός ιστορικού  γεγονότος σαν αυτό είναι επιτακτική ανάγκη σε  μία εποχή που ο Ελληνικός Λαός υφίσταται ηθική και οικονομική επίθεση.
Μετά τον ομιλητή σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Λαογραφικού και Χορευτικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, που ζήτησε από τον Δήμο Πύργου να τιμήσει με κάποιον τρόπο μέσα στην πόλη του Πύργου τον ήρωα Χαραλάμπη Βιλαέτη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Λαντζοΐου κ. Νώντας Μπαρτζάκος, που δήλωσε ότι το Λαντζόι θα συνεχίσει να τιμά τον ήρωα κάθε χρόνο και καλύτερα. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνο από την  Φιλαρμονική Εταιρεία Πύργου «Απόλλων», ενώ τα χορευτικά τμήματα του Χορευτικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» παρουσίασαν Δημοτικούς χορούς και η Φιλαρμονική έπαιξε Δημοτική Μουσική.
 Μετά την εκδήλωση ακολούθησε μικρή δεξίωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαντζοΐου ¨Άγιος Δημήτριος και από τον  Σύλλογο "Πύργος όλοι Μαζί", και στη συνέχεια ο Σύλλογος μας επισκέφθηκε την κοινότητα του Λαντζοΐου.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου